Zuid-Afrikaanser wordt het niet
Melktert
Melktert betekent letterlijk melktaart en is een van de meest geliefde en iconische desserts uit de Zuid-Afrikaanse keuken. Deze heerlijke taart is een favoriet onder liefhebbers van zoete lekkernijen. En geloof mij: Zuid-Afrikaners houden van zoet!
De taart heeft een romige vulling van vanillecustard, gegoten in een krokante korst van zoet deeg, en wordt vaak bestrooid met een vleugje kaneel, voor een heerlijk aroma en extra smaak. Dit recept heb ik na veel smeken gekregen van een Zuid-Afrikaanse familie bij wie het al generaties lang op deze wijze werd gemaakt. Mijn dank was groot en het resultaat heerlijk! Zelfs mijn Zuid-Afrikaanse gasten, voor wie melktert een traktatie is die vaak wordt geserveerd bij speciale gelegenheden, feestdagen en familiebijeenkomsten, likten er hun vingers bij af. Ik weet zeker dat jij dat ook gaat doen. Eet smakelijk!
Ingrediënten
Taartschaal (of koop er een of gebruik je eigen favoriete recept)
• 125 g boter
• 1/2 kopje basterdsuiker
• 1 ei, kamertemperatuur
• 2 tl bakpoeder, gezeefd
• 2 kopjes bloem, gezeefd
• ¼ theelepel nootmuskaat
• 1/2 theelepel zout
Vulling
• 300 ml volle melk
• 200 ml slagroom
• 6 eetlepels basterdsuiker
• 55 g maïzena
• 2 grote eieren op kamertemperatuur, gescheiden
• snufje zout
• 30 g boter
• 2 tl vanille-essence
• Kaneel om te bestrooien
Bereiding
Taartschaal
Stap 1. Vet taartvorm in en bekleed met bakpapier
Stap 2. Roer boter en basterdsuiker tot een crème.
Stap 3. Voeg het ei toe en klop goed.
Stap 4. Voeg bloem en bakpoeder toe, gevolgd door zout en meng goed.
Stap 5. Druk plat tot een schijf, wikkel in huishoudfolie en leg een uur in de koelkast.
Stap 6. Roldeeg uit op een met bloem bestoven oppervlak en plaats in de taartvorm.
Stap 7. Prik lichtjes in het deeg met een vork, dek af met bakpapier.
Stap 8. Vul met bonen of rijst voor blind bakken.
Stap 9. Bak 15-20 minuten op 180˚C.
Vulling
Stap 1. Doe melk, room en suiker in een pan en verwarm.
Stap 2. Voeg wat warme melk toe aan de maïzena en meng tot een papje.
Stap 3. Voeg het papje weer toe aan de melk, onder voortdurend roeren.
Stap 4. Voeg eidooiers en zout toe
Stap 5. Blijf roeren tot je een dikke consistentie bereikt.
Stap 6. Haal van het vuur, klop de boter en vanille-essence erdoor.
Stap 7. Klop de eiwitten lichtjes op en spatel ze door je custardmix.
Stap 8. Vul je taartvorm met de mix, bestuif met kaneel en plaats in de koelkast om op te stijven.